Mercan resifleri gezegenimizdeki en çok tehdit altındaki ekosistemlerden biridir. Ve yalnızca son yirmi yıl içinde Florida'daki mercanların yarısı tamamen öldü. Küresel ısınmanın ölümcül bir faktör olduğu bilinmektedir, ancak yükselen okyanus sıcaklıkları hikayenin sadece bir kısmı.
Florida Keys'in güney ucundaki Looe Key Koruma Alanı'nda otuz yıl süren araştırmalar, iklim değişikliğine bile rakip olan mercanlara yönelik yıkıcı bir tehdidin maliyetini ortaya çıkardı: doğrudan insan kirliliği.
Araştırmacılar, yıllardır tarımsal akıntıların ve uygun şekilde arıtılmamış lağımların Florida'nın okyanus sularına Everglades kuzeyinden aktığını, bölgenin azot seviyelerini yükselttiğini ve resifin sıcaklık eşiğini azalttığını söyledi.
Bu ölümcül kombinasyonun bir sonucu olarak, bölgedeki mercan örtüsü 1984'te yaklaşık yüzde 33 iken 2008'de yüzde 6'nın altına düşmüştür.
Analizlerinde yazarlar, bu yıllarda meydana gelen üç kitlesel ağartma olayının yalnızca şiddetli yağışların ve artan toprak bazlı akışların ardından gerçekleştiğini bulmuşlardır.
Başka bir deyişle, okyanuslarımızda oluşan yerel kirlilik miktarını azaltabilirsek, verdiğimiz zararın da azaltabiliriz.
Georgia Üniversitesi'nden ekoloji uzmanı James Porter, “Dünya çapında mercan resifinin ölümünün tek nedeni olarak iklim değişikliğinden söz etmek, su kalitesinin de rol oynadığı kritik noktayı kaçırmamıza neden olur. Mercan resifleri yakınında yaşayan toplulukların küresel ısınmayı durdurmak için yapabilecekleri çok az şey olsa da, nitrojen akışını azaltmak için yapabilecekleri çok şey var. Çalışmamız, mercan resiflerini korumak için mücadelenin sadece küresel değil eylem gerektirdiğini gösteriyor." diyor.